Vállalkozz okosan!

2016.11.15 kedd

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Szabolcs Vezér Gimnáziuma és Szakgimnáziuma „Vállalkozz okosan!” megyei versenyt hirdetett, melyről Székesfehérváron, a pályaválasztási kiállításon szereztünk tudomást. Osztályommal már ott elhatároztuk, hogy 2 csapattal nevezünk a versenyre.

Nagy lelkesedéssel és izgatottan készültünk a megmérettetésre. Az 5-5 fős csapat nap, mint nap szorgalmasan gyakorolta a papírkacsák hajtogatását, mert tudták, vállalkozásuk alapja a kacsaértékesítés lesz. Nevünk Kacsacsőr Bt. és Hápogó Bt. lett.

Komoly vállalkozási feltételekkel és ismeretek  elsajátításával indult a verseny: azonnal tudták alkalmazni azokat az ismereteket, amelyeket előre megbeszéltünk. Arra kellett különösen figyelniük, hogy a kapott keretösszegből ügyesen gazdálkodjanak. Az első napon a bankba be kellett fizetniük a műhely heti helyiségbérleti díját. A heti rezsiköltséget a hét bármelyik napján befizethették, viszont a munkabért minden nap ki kellett fizetniük. Meg kellett vásárolniuk a nyersanyagokat papírkacsák hajtogatásához (fehér, kék és zöld színűt), illetve szerszámokat (filctollakat és vonalzókat) is kellett bérelni. A napi kiadásokról és bevételekről kettős könyvelést kellett vezetniük. A forgalmazás kritikus pontja volt a kereslet-kínálat aránya: figyelniük kellett, hogy melyik nap milyen típusú kacsákat vásároltak fel – szigorúan négyesével. Szükség volt pl. fehér kacsára zöld vagy piros szemmel, zöld kacsára fekete szemmel, és kék kacsára piros szemmel. Egy-egy napon fekete szárnyú kacsákat vettek át.

Ügyelniük kellett arra is, hogy kevés „elfekvő készletük” maradjon, illetve hogy mindig rendelkezésre álljon a megfelelő színű papír a kacsahajtogatáshoz, és megfelelő színű filctoll a szemek, illetve szárnyak színezéséhez, amit a hajtogatás napján átvesznek. Bonyolította a helyzetet, hogy nem minden nap lehetett bármilyen színű papírt vásárolni.

Még arra is kellett figyelni a szupersebességű kacsahajtogatás közepette, hogy I. osztályú minőséget állítsanak elő, hiszen azt magasabb áron értékesíthették. Tudták, hogy hibás hajtogatás esetén csak II. osztályú áron veszik át őket. (Itt érvényesült a milliónyi gyakorlás eredménye, mert olyan ügyesek voltak, hogy az összes kacsa I. osztályúra sikerült.)

Végig nagyon izgalmas volt a verseny, ügyesen összedolgoztak, elosztották a feladatokat, figyeltek egymásra. A csapatból 1 főt kineveztek könyvelőnek, aki csak azzal foglalatoskodott, hogy a kiadásokat és bevételeket pontosan könyvelje. Egy másik csapattag

járt naponta a bankba, a többiek pedig szorgalmasan hajtogatták a kacsákat.

Az eredményhirdetésig megtekintettük az iskolát és a szakmák szerinti - pályaválasztáshoz kapcsolódó - kiállításokat. Néhány tanítványomnak annyira megtetszett az iskola, hogy elhatározták, hogy ide szeretnének felvételizni. Az otthon nem valami népszerűnek számító zsíros kenyérnek a szünetben nagy keletje volt a meleg teával. Az eredményhirdetés nem várt boldogságot hozott: ugyanis a résztvevő 7 csapatból a Kacsacsőr Bt. I. helyezést, a Hápogó Bt. III. helyezést ért el.

Nagyon örültek a gyermekek a díjaknak, amit testvériesen elosztottak. (mappák, táblás csokoládék, tollak, jegyzetfüzetek, hűtőmágnesek)

Igazi közösségformáló felkészülésben és programban volt részünk!

Kaszáné Szászi Edit 

8. o. osztályfőnöke

Kategoria: